
3D-print-leerlijn bij Ontplooj Almelo
3D-Print Leerlijn voor Talentontwikkeling: Een Samenwerking tussen Elferink 3D en Ontplooj
Over Ontplooj
Vanuit verschillende werkgebieden biedt Ontplooj mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen om zich te ontwikkelen, werkervaring op te doen en (weer) volwaardig mee te draaien in de maatschappij. Dit gebeurt onder andere via de Werkstap-methodiek: een methodische manier van werken waarin ruimte is voor persoonlijke groei, begeleiding op maat en doorstroom naar passend werk.
De Opdracht
Ontplooj werkte al op enkele afdelingen actief met 3D-printers voor het snel produceren van producten en gereedschappen. Hierdoor ontstond de wens om deze techniek verder uit te rollen en toegankelijk te maken voor een grotere groep medewerkers.
In samenwerking met Elferink 3D werd daarom een generieke 3D-print-leerlijn ontwikkeld die aansluit bij de Werkstap-methodiek. Deze methodiek focust op methodische arbeidsontwikkeling en biedt ruimte voor groei, ontwikkeling en doorstroom binnen een inclusieve arbeidsmarkt.
De leerlijn voor 3D-printen sluit hierbij aan door stap voor stap de ontwikkeling te stimuleren.
Het concept
De 3D-print leerlijn bestaat uit zeven stappen, elk met een oplopend niveau van moeilijkheid. Elferink 3D ontwierp de leerlijn als een eenvoudig bouwpakket, waardoor de onderdelen gemakkelijk kunnen worden aangepast of opnieuw gerangschikt op basis van ervaringen en feedback uit de praktijk.
Elke stap is voorzien van een 3D-geprinte QR-code die verwijst naar een korte instructievideo. Deze QR-codes zijn verwisselbaar en eenvoudig te vervangen, net als de nummering boven op de fysieke leermodellen. Dit maakt het mogelijk om de leerlijn toekomstbestendig en flexibel te houden.
Het combineren van tastbare stappen met digitale uitleg maakt de leerlijn toegankelijk en zelfstandig te gebruiken. Deelnemers kunnen de instructievideo’s via hun eigen smartphone bekijken en zo op eigen tempo en niveau aan de slag.
Realisatie
De volledige leerlijn is geprint en geassembleerd door de Talentontwikkeling afdeling van Ontplooj en Elferink 3D. Medewerkers hebben de 3D modellen zorgvuldig geprint, samengesteld en getest, waardoor de leerlijn niet alleen een leerhulpmiddel is, maar ook een product van praktijkervaring en samenwerking.
Het eindresultaat is een flexibele en toegankelijke eyecatcher die medewerkers op een praktische manier kennis laat maken met 3D-printen. Door de combinatie van fysieke objecten, digitale begeleiding en een eenvoudige opbouw is dit leerlijn concept breed inzetbaar voor andere sociale werkplaatsen, onderwijsinstellingen, leerwerktrajecten of dagbestedingslocaties. Doordat het een flexibel systeem is, is de inhoud en het niveau gemakkelijk aan te passen. Zo wordt 3D-printen als creatieve productiemethode op een toegankelijke manier beschikbaar voor een brede groep mensen.
Deze unieke samenwerking tussen Ontplooj uit Almelo en Elferink 3D uit Lichtenvoorde laat zien hoe techniek kan worden ingezet als middel voor talentontwikkeling, vakvaardigheid en inclusieve groei!
Zelf aan de slag?
Omdat we graag kennis delen, stellen we dit pakket ook beschikbaar voor andere organisaties. Denk daarbij aan scholen en opleidingscentra. Heb je interesse? Neem contact op met Wim van Druten via wimvandruten@ontplooj.nl of vul het formulier op onze contactpagina in.