Ontplooj gelooft in talenten en dat werk meer is dan alleen een inkomen. Wij zien wat mensen wél kunnen in plaats van hun beperkingen. Door goed te luisteren en betrokken te zijn, door  mogelijkheden te bieden, zoeken en vinden we de juiste weg. En dat is meer dan alleen ‘mooi aan het werk’. Wij helpen mensen ‘ontploojen’, want alleen zo bereiken we ons doel: een passende plek voor iedereen.

Samen met Instituut Gak hebben we de mogelijkheid om mensen die nu misschien thuis zitten, met een zorgindicatie (WMO/WLZ), weinig afleiding en/of bezigheden langdurig te helpen en ondersteunen naar meer. We begeleiden die mensen met als doel: het maken van een stap op de participatieladder. Dit doen we op basis van het model Stap voor Stap Simpel Switchen.

Hoe doen we dat?
We hebben een langdurig begeleidingsprogramma ontwikkeld waarin deelnemers de kans krijgen hun mogelijkheden te ontdekken. De stap naar (betaald) werk is een hele grote en kan een einddoel zijn. Maar alles begint bij de zoektocht: wat vindt de deelnemer interessant en wat zouden ze graag willen in de toekomst? Waar liggen hun talenten en waar worden ze enthousiast van?

We starten de zoektocht met een intakegesprek met de deelnemer. We leggen de inhoud en de duur van het project uit. We bespreken het plan van aanpak en leggen de begeleiding uit. We overleggen eventueel met de zorgbegeleider en maken vervolgens een planning.

We gooien niemand in het diepe
We leveren individueel maatwerk. Elke deelnemer krijgt een eigen aanspreekpunt of contactpersoon. Elk nieuw begin kan spannend zijn, dus we werken op basis van een op- en uitbouw aanpak waarbij de deelnemer de regie heeft. We bespreken het doel en dat blijven we het hele traject evalueren. Als het even wat minder gaat, doen we een stapje terug. We kunnen er later altijd
weer twee vooruit zetten.

Variatie en mogelijkheden
Binnen en buiten Ontplooj hebben we veel activiteiten en werksoorten te bieden. Op basis van een meeloopstage of meewerkplan kan een deelnemer die ontdekken. Een deelnemer heeft ook hier zoveel mogelijk zelf de regie. Wel kijken we of het past bij het doel dat we besproken hebben.

Hoe lang duurt zo’n traject?
De doorlooptijd varieert – afhankelijk van de deelnemer – tussen de 6 en 18 maanden. Toelating tot dit traject vindt plaats na een multidisciplinaire intake (tussen deelnemer, begeleider en Ontplooj).

Wil je meer informatie of wil je iemand aanmelden?
Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met Linda Nijhuis, consulent Arbeidsmatige Dagbesteding via lindanijhuis@ontplooj.nl of 06-21332001.