De route van Rena
Werkontwikkelbedrijf Ontplooj biedt werkgelegenheid aan zo’n 700 mensen in Almelo, Wierden, Twenterand en Tubbergen. 20 Ontplooj kanjers werken in het prachtige restaurant De Parel in de hoofdvestiging van Ontplooj aan de Plesmanweg in Almelo. Rena Schoutese (19 jaar) staat sinds de zomer van dit jaar fulltime in de keuken van De Parel. Ze doet erg goed haar best en met een goede reden: ze wil ooit een eigen restaurant openen.
De Parel is een ‘parel’ van een bedrijfsrestaurant van Ontplooj en alle ondernemingen die in het gebouw Matrix zijn gevestigd. Werknemers kunnen er een lekkere
en gezonde lunch eten, maar De Parel-medewerkers verzorgen ook dinertjes, lunches en barbecues daarbuiten. Dat gebeurt veelvuldig; geen wonder met alle lekkere dingen die in de keuken van De Parel worden bereid.
Rena Schoutese maakt deel uit van het keukenteam. Ze is geboren en getogen in Almelo en volgde de leerlijn Horeca van het Pro Erasmus. Dat lag ook een beetje voor de hand. Rena: ‘Mijn ouders, mijn hele familie zit in de horeca. Het zit een beetje in mijn genen. Mensen kunnen me wel een baan aanbieden in een winkel, maar dan zeg ik toch nee.’
Dit jaar sloot Rena haar opleiding af met drie belangrijke certificaten en kreeg ze – als een van de weinigen – een baan in de keuken van De Parel. Je zou denken dat ze een gat in de lucht sprong, maar dat was niet het geval. ‘Ik wilde in de bediening lopen en zo. De keuken met al die drukte, allemaal bestellingen en mensen die om je heen vliegen, vond ik niks.’ Gelukkig wist onder meer voorman Djon Brunsman Rena over te halen om toch in de keuken te beginnen. ‘Het is belangrijk dat je je best doet, dat je je werk goed doet om verder te kunnen groeien’, hield Djon haar voor. Het advies van Djon was niet aan dovemansoren gericht. Bij Rena ging de knop om en sindsdien is ze een voorbeeldige medewerker. ‘Rena vliegt nu net zo hard als haar collega’s in de keuken’, vertelt Djon, ‘ze heeft doorzettingsvermogen, is leergierig, handig, neemt zelf initiatieven en is ook nog een leuke collega.’
Inmiddels is Rena iedere werkdag vanaf acht uur present. Tot haar takenpakket behoren het maken van heerlijke, knapperige broodjes gezond, zalm, filet, brie, ei en ’t nieuwe broodje’. (Dat ze zelf het lekkerste vindt). ‘Dat is met truffelmayonaise, sla, serranoham en komijnekaas’. Ook helpt ze al met het bereiden van soep en lekkere hapjes. Rena: ‘Het leukste van mijn werk vind ik dat ik onder de mensen ben en dat ik een praatje kan maken of dat we met elkaar grappen lopen te maken. Vanmorgen nog, ging ik helemaal stuk om een collega
Plezier op je werk is belangrijk…dan werk je beter. Ik tenminste wel.’ Rena is ambitieus en dat wordt in De Parel gewaardeerd. Ze wil ooit werken in een ‘gewoon’ restaurant en nog weer later een eigen restaurant openen. Daarvoor moet ze nog veel leren bij De Parel, beseft ze. Ze kijkt er naar uit dat ze over een tijd in de bediening mag werken.
Ze wil ook dolgraag mee als De Parel wordt ingehuurd voor buffetten en barbecues. Dat ze dan ook in de avonden moet werken of in het weekend, vindt ze juist leuk. ‘Ik slaap toch nooit op tijd en ik hou wel van afwisseling.’
Door: Hannie ter Doest