
Mariëlle zorgt zelfs voor nieuwe relaties
Werkontwikkelbedrijf Ontplooj biedt werkgelegenheid aan zo’n 700 mensen in Almelo, Wierden, Twenterand en Tubbergen. Een groot aantal werkt aan de Plesmanweg in Almelo, maar er zijn ook honderden Ontplooj medewerkers actief bij gerenommeerde bedrijven. Zoals Mariëlle van Hofwegen (41 jaar) die eerder dit jaar haar nieuwe functie zo ongeveer zelf regelde en (hoe goed is dat?!) Ontplooj een nieuwe relatie bezorgde waar toekomst in zit.
Mariëlle van Hofwegen is een ster achter de naaimachine. De basis voor haar vaardigheden legde ze al als tiener toen ze thuis ‘aan het prutsen was’ met lapjes stof. Met de patronen uit de Burda, zette ze zelfs bloesjes in elkaar. ‘Maar die trok ik niet aan hoor’, zegt ze nu met een twinkeling in haar ogen.
Na haar opleiding aan ’t Heetveld kwam Mariëlle in 2000 bij Ontplooj (toen SOWECO) terecht, waar het al heel snel duidelijk was dat ze fantastisch kon naaien. Haar talent kwam prima tot z’n recht op de confectieafdeling en later op de stoffeerafdeling. Toen die werd en doorging als Sowecare, ging Mariëlle daar in 2008 werken. Daar had ze om de drommel geen makkelijke taak: ze maakte de bekleding voor speciale zorgstoelen. Of ze die bekleding van stof of (kunst)leer moest maken, deerde haar niet, ze zette het met oog voor detail keurig in elkaar.
Met lede ogen zag Mariëlle aan dat er in de loop der tijd minder vraag kwam naar haar werkzaamheden, maar ze zette de knop om en ging ook andere taken doen. Op kantoor, in het magazijn, bij de assemblage, maar ze liep er niet warm voor. ‘Ik vond het niet echt leuk.’ Mariëlle wilde het liefste doen waar ze knettergoed in is: naaien. Ze wist ook al waar ze dat wilde doen, vertelde ze haar consulent/jobcoach bij Ontplooj, Jo Lammers. ‘We deden bij Sowecare soms werk voor Hilding Anders uit Vroomshoop. Daar maken ze mooie boxspring bedden voor merken als Eastborn en Pullman. Ik heb een beetje rondgekeken en gegoogeld… en wist toen al dat ik daar wilde werken!’
Jo Lammers zocht nog voor de zomervakantie contact met Hilding Anders, waar Ontplooj (nog) geen contact mee had. ‘Probeer het na de vakantie’, was de eerste uit Vroomshoop. Nou… Mariëlle had helemaal geen zin in wachten tot na de zomervakantie. Sterker nog; ze had bij Sowecare al laten doorschemeren dat ze na de vakantie niet terug zou komen. ‘Volgens mij kan ik zelf wel bellen. Ik ga het proberen’, zei ze gelijk tegen Jo Lammers. ‘Ongelooflijk stoer was dat’, vindt haar jobcoach nog steeds. Mariëlle kwam aan de telefoon met Hilding Anders gelijk ter zake. ‘Ik vind mijn werk niet meer leuk, ik wil graag bij jullie werken’, meldde ze.
Die drive en inzet van Mariëlle werden in Vroomshoop gelijk op waarde geschat. Eind van het liedje was dat ze al in augustus (‘In mijn vakantie’) een dag mocht meelopen. Voor haar nieuwe werkgever was die ene dag al genoeg. Mariëlle kon zo ongeveer per direct beginnen en ze kreeg ook nog iets voor elkaar dat lange tijd niet lukte. ‘Ik werkte al een tijdlang 16 uur en kon niet meer uren krijgen, maar daar werk ik 24 uur.’ Bij Hilding Anders haalt ze haar hart weer op achter de naaimachines. Ze zet prachtige hoezen voor mooie boxspring bedden in elkaar en geniet weer van haar werk. ‘Mijn collega’s zijn nog ietsjes sneller, maar dat komt wel. Bovendien zeggen ze bij Hilding: kwaliteit staat voorop.’ Dat Mariëlle een stuk verder moet reizen voor haar werk, boeit haar niet. ‘De wekker gaat om kwart voor zes. Iedereen begint daar vroeg.’
Daarmee houdt het bijzondere verhaal van Mariëlle niet op. Want dankzij haar heeft Ontplooj nu uitstekende contacten met Hilding Anders en dat levert in de toekomst wellicht nog meer werk op voor andere mensen. Bovendien is Mariëlle nog niet waar ze wil zijn. Haar nieuwe doel is in dienst treden bij Hilding Anders. Jo Lammers gunt het haar van harte. ‘We kijken het even aan, maar het zou heel erg mooi zijn.’ Ze heeft groot respect voor het doorzettingsvermogen van Mariëlle. ‘Zo vooruitstrevend hebben we het hier nog niet vaak meegemaakt. Het is echt een heel mooi succesverhaal’.