← Terug naar overzicht

Samen met Harold Lohuis (werkleider van de medewerkers die uitgeleend worden aan Kreuwel) stappen we het pand van Kreuwel in Almelo binnen. We lopen eerst door een enorme opslagruimte. Stefan Lohuis (mede-eigenaar van Kreuwel) vertelt ons dat hij dit pand nog niet zo lang geleden heeft overgenomen van Universal. In het pand zaten vroeger allerlei kantoren. Stefan heeft gezorgd dat het werd verbouwd tot wat het nu is een bedrijfshal. Inclusief een eigen ruimte voor de medewerkers van Ontplooj, waar ze rustig kunnen werken en waar ze zelfs een kleine eigen kantine hebben.

We lopen door naar de ruimte waar de medewerkers van Ontplooj werken. De radio staat aan en er hangt een goede sfeer. Daar ontmoeten we Annieta, Cees, Lucy en Hennie. Ze vertellen ons dat ze plezier hebben in het werk. “Natuurlijk hebben we wel eens wat onenigheid met elkaar, maar dat heb je overal wel eens”, vertellen Annieta en Cees. “Dat wordt dan ook snel opgelost, soms met de hulp van de werkleider”.

Kreuwel werd in 1979 opgericht door de oude ‘Kreuwel’: Louis. Hij begon in een klein schuurtje in Vroomshoop en is vanuit daar een hal in Almelo gestart. Die hal is er nog steeds en wordt nu gebruikt als productiehal. Louis’ dochter nam het over met haar man, Paul Snijders. Het bedrijf begon te groeien. Stefan kwam in 1993 in dienst als administratief medewerker. Vanaf 2012 is Stefan mede-eigenaar. De laatste jaren was Paul al wat op de achtergrond en helaas is hij onlangs overleden. Zijn zoon, Luc, nam het dit jaar van hem over.

Bij Kreuwel werken op het moment 35 mensen, een groot deel daarvan werkt in de productie. Zij draaien in 5 ploegen diensten. Er wordt 7 dagen per week, 24 uur per dag geproduceerd, maar de medewerkers van Ontplooj werken op vaste tijd en voor wat meer structuur.
Er wordt zo’n 30.000 kg gerecycled afval per dag verwerkt tot een gereed product. Dat zorgt ervoor dat er zo’n 30.000 pallets per jaar geproduceerd worden.

We krijgen een rondleiding en het valt ons op dat overal mooie gekleurde potjes staan. “Wij zijn de enige die gekleurde potjes maken van volledig gerecycled materiaal”, vertelt Stefan. “We exporteren naar 50 landen en staan 1 keer per jaar op een grote beurs in Duitsland. Wij hebben in die landen 1 agent per land, zo hoeven we niet constant zelf naar het buitenland. Dat maakt het voor ons efficiënt”, vervolgt hij. “We verkopen niet aan kwekers zelf, maar aan dealers”.

Hoe het voor Ontplooj allemaal begon…
Kreuwel werkt al vanaf ca. 2000 samen met Ontplooj (voorheen SOWECO). In het begin werden de producten van Kreuwel nog naar SOWECO gebracht, inmiddels werken er dus 4 medewerkers op uitleenbasis op locatie.

In het begin werden de emmers nog bij de machines ‘gebeugeld’. Dat is inmiddels aangepast. De machines kunnen in no time emmers produceren, dus het beugelen is verplaatst naar onder andere de ruimte waar de Ontplooj-medewerkers werken. Daar kan iedereen in zijn eigen tempo werken aan het beugelen van de emmers. Naast het beugelen, bestickeren de medewerkers regelmatig ook de emmers. Zo af en toe krijgen ze ook hele andere taken, zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van een controle op bloempotten. Als er een klacht binnenkomt over een product, bijvoorbeeld over dat er gaten missen in een pot, dan kan één van de medewerkers controleren of die klacht klopt.

Ook al is de productie van emmers een bijproduct van Kreuwel, soms kan de stapel ongebeugelde emmers enorm oplopen. Als het te druk is, worden deze emmers naar Ontplooj gebracht, zodat er op een beschutte afdeling extra gebeugeld kan worden. Maar het liefst doet Stefan het intern, samen met ‘zijn’ vaste Ontplooj-medewerkers. “Als ik een keer chagrijnig ben of een mindere dag heb, ga ik even langs bij Annieta, Cees, Lucy en Hennie. Ik word echt gelukkig van ze, te zien hoe ze aan het werk zijn en hoeveel plezier ze hebben in wat ze doen. Ik krijg er energie van. Ik wil dat ze zich hier thuis voelen, daarom hebben ze een eigen kantine, ook al is die klein. Ook de jubilea worden hier gevierd. Dat regelt mijn vrouw, zij is een hele fijne assistent en zorgt dat alles altijd piekfijn in orde is”, vertelt Stefan. Als je hem vraagt hoe lang hij dit nog blijft doen, wordt het even stil. Hij heeft daar nog geen antwoord op, maar één ding weet hij wel: “Het liefst zou ik de groep met medewerkers van Ontplooj nog verder uitbreiden. Wie weet op een dag…”