← Terug naar overzicht

Het was een waar huzarenstukje van Ontplooj: in een tijdsbestek van nog geen zes weken het restaurant in het Almelose gemeentehuis weer ‘up & running’ te krijgen. Maar het is werkleider Jeffrey Bakker, zijn nieuwe chef-kok Siemen van der Veen en niet in de laatste plaats de tien gemotiveerde medewerkers samen gelukt. De gemeente blij, Ontplooj tevreden en het regent al complimenten van de klanten.

Het prachtige restaurant op de derde verdieping in het stadhuis stond jarenlang leeg. Het werd gesloten toen de coronapandemie uitbrak en bleef sindsdien dicht. De gemeente informeerde begin dit jaar of Ontplooj met ingang van april dat restaurant zou willen bestieren en ook de kantine van de afdeling Groen aan de Turfkade.

Half februari was de kogel door de kerk en had Ontplooj slechts zes weken om àlles te regelen: sollicitatieprocedures opzetten, nieuw personeel aannemen en instrueren (en alles wat daarbij komt, inclusief vervoer), een nieuw menu ontwikkelen, alles leren over het restaurant en nog veel meer. ‘Gelukkig was de samenwerking met de gemeente echt super. Korte lijntjes en snel schakelen. Dat hielp enorm’, aldus Bakker, ‘en we konden een paar prima medewerkers van de vorige cateraar overnemen. Die kenden het restaurant al op hun duimpje, ook dat werkte mee.’

Niettemin: het restaurant klaarstomen voor de opening in nog geen zes weken tijd was een klus van jewelste, maar daar merkt geen ambtenaar meer iets van als hij/zij nu het restaurant binnenkomt. Daar is keuze uit heel veel verschillende soepen, broodjes, salades, snacks, koffie- en theesoorten en andere drankjes. Bestellingen geven de ambtenaren en de mensen van het Werkplein en het UWV – net als bij Mc Donalds – door via een bestelzuil. Rena, Kemal, Michelle, Jeffrey of een van hun collega’s bereiden de bestelling en of serveren het eten dan netjes uit. Alsof ze het al jaren doen.

Voor de Ontplooj medewerkers is de nieuwe baan in het gemeentehuis weer een stap in hun carrière. Er komt meer bij kijken dan werken in de restaurants de Parel en de Robijn van Ontplooj aan de Plesmanweg. Het is er drukker, er komen veel meer mensen in het restaurant, de werkzaamheden verschillen meer, er worden veel meer gerechten gemaakt. ‘Het is een soort opstapje naar een reguliere baan’, vindt werkleider Jeffrey Bakker.

Vanaf dag 1 (3 april) was het gigantisch druk in het restaurant. De gasten smulden er van de broodjes carpaccio en de soep en alle andere lekkere gerechten en het personeel was al goed ingewerkt. Ook de ‘vergaderservice’ (bezorgen van koffie thee en lunches bij vergaderingen) en de bijzondere evenementen als de opening, de fitweek en de lintjesregen liepen gesmeerd.

Het is een geweldige opsteker dat het allemaal van een leien dakje gaat in het restaurant, want er komt nog meer werk aan voor Jeffrey, Siemen en hun medewerkers. Want ook de koffiecorner op de begane grond van het gemeentehuis moeten ze weer gaan bemensen en het is ook de bedoeling dat de vitaliteitsbar weer opengaat voor de gasten. ‘We willen dat graag doen natuurlijk’, aldus Jeffrey Bakker, ‘maar dan moeten we eerst weer nieuwe mensen aannemen. Er werken nu elf mensen in het gemeentehuis, inclusief Siemen. Dat is te weinig. Er moeten nog zeker drie goede, nieuwe personeelsleden bij.’

 

Geschreven door: Hannie ter Doest